Wednesday, April 7, 2010

Resepi ikan singgang

Hahahahahhaha...tetiba aku nak post resepi...sebab lunch ni aku masak ikan singgang je,agak sibuk hari ni,tapi sempat berblog sementara nak tgu ikan singgang masak...

Resepi nye:
1)Ikan tongkol/ikan kayu/ikan aya(ikan yang sama nama je banyak atau ikan tenggiri
1)Bawang putih yang di hiris nipis,nak ketuk je pun boleh kasi pecah sikit2 je
3)Asam keping dalam 3 keping
4)Lengkuas dalam 1 inci dihiris nipis
5)kunyit dalam 1 inci setengah dihiris nipis
6)Kacang bendi potong ikut sesedap rasa dan sesuka hari sebab nanti sendiri jugak yang nak makan

Cara cara nya:

Masukkan kesemua bahan diatas dan letakkan air secukup nya,gunakan api perlahan dan tungggu sehingga kuah mendidih,masukkan garam dan ajinomoto.Tutupkan api dan sedia untuk dihidang.Kalau nak letak cili padi pun boleh,masukkan je sebiji sebiji cili tu tanpa dipotong.

Resepi ni sangat ringkas dan sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam ulaman.

Senang je nak masak ni sebab tu aku sempat taip blog sementara tunggu dia masak...Sesiapa nak mencuba boleh la cuba...hehehhehee

p/s:esok nak balik kampung,dah memacam makanan yang aku idamkan ni.

No comments:

Post a Comment